Vo varni František v Prešove vzniká prvá soľná jaskyňa v SR

13.07.2005 Prešov

Prešov 12. júla (TASR) - V národnej kultúrnej pamiatke Varňa František v prešovskej miestnej časti Solivar vzniká na Slovenskú prvá soľná jaskyňa. Ide o inve...
Prešov 12. júla (TASR) - V národnej kultúrnej pamiatke Varňa František v prešovskej miestnej časti Solivar vzniká na Slovenskú prvá soľná jaskyňa. Ide o investíciu súkromnej firmy KZL - Ekos, spol. s. r. o. , Prešov. Realizátorom diela je poľská spoločnosť Bochneris z mesta Bochnia pri Krakove v Malopoľskom vojvodstve, známom soľnými baňami.

Matej Golitko, konateľ spoločnosti a jeden zo spoločníkov firmy KZL - Ekos, konštatoval, že celé dielo by mala poľská firma postaviť do desiatich dní. Jej pracovníci nastúpili v pondelok 11. júla. Jaskyňu plánuje otvoriť v posledný júlový víkend. Výšku nákladov nezverejnil. Konštatoval však, že poľská firma má všetky eurocertifikáty na túto činnosť. Postavila najnovšie takéto stavby v Írsku, v Českých Budějoviciach, vo Varšave a mala by do konca leta realizovať podobné, ale rozsahom trochu väčšie dielo v Bardejovských kúpeľoch.
Soľná jaskyňa bude v prenajatých priestoroch na ploche 34 metrov štvorcových. Špeciálnym lepidlom lepené kusy kamennej soli z bane v meste Bochnia na drevené panely dokážu vytvoriť liečebný účinok podobný tomu, aký je v podzemnej bani v hå bke 250 až 280 metrov. Podľa Golitka 45-minútový pobyt v takejto jaskyni sa vyrovná trom dňom pobytu pri mori. Pobyt v jaskyni má prospieť hlavne ľuďom s alergiami, astmou, kožnými chorobami, ale dá sa v takomto prostredí pomôcť aj duševnej kondícii.
KZL - Ekos funguje od roku 1992 a v súčasnosti je okrem iného výhradným slovenským dovozcom produkcie soľných výrobkov z poľskej Bochnie.
 

Vyberte región